REGENERATIVNO KMETIJSTVO

Regenerativno kmetijstvo je dinamičen in celosten sistem, ki vključuje permakulturne in ekološke kmetijske prakse, katere vključujejo minimalno obdelavo tal, pokrivne posevke na goli zemlji, kolobarjenje, kompostiranje, uporabo mobilnih zavetišč za živali ter »uporabo« živali za »obdelavo« pašnikov. Vse to z namero in z željo po obnovitvi in izboljšanju celotnega ekosistema na kmetiji. Regenerativno kmetijstvo je celostna praksa upravljanja obdelovalnih površin, ki uporablja moč fotosinteze v rastlinah za izločanje ogljika v tla in na ta način izboljša zdravje tal. Izboljša sposobnosti zadrževanja vode, poveča količino hranil, kar vodi do visoko kakovostne hrane ter do visoke biotske raznovrstnost v tleh. Je celosten sistemski pristop h kmetijstvu in življenju, ki spodbuja nenehne kmetijske inovacije za okoljsko, družbeno, gospodarsko in duhovno blaginjo.

Osnovna načela regenerativnega kmetijstva so:

  • Gradimo zdravo prst (sekvestracija ogljika)

  • V svojem delovanju uporabljajmo celostno upravljanje (Holistic Management)

  • Posnemajmo naravne ekosistemske procese

  • Uporabljajmo lokalne surovine

  • Ustvarjajmo minimalne tehnološke, naftne in finančne vložke

  • Pridobimo »certifikat« od ljudi

  • Delujmo v korist vseh

GRADIMO ZDRAVO PRST (SEKVESTRACIJA OGLJIKA)

Osnovno načelo regenerativnega kmetijstva pravi, da moramo s pomočjo kmetijstva graditi živa, zdrava in rodovitna tla. To je najpomembnejša in največja odgovornost vsakega kmeta. Regeneracijo in gradnjo tal najhitreje dosežemo s pomočjo živali, z ozelenjevanjem, z zasaditvijo trajnic, z izbranim načinom vrtnarjenja (s pomočjo katerega na zelo enostaven način zadržujemo ogljik v tleh), včasih pa lahko ta proces pospešimo tudi z uporabo primernih strojev (Yeoman's plow). Za življenje v tleh potrebujemo organsko snov. Ogljik kot hrana za glive in bakterije poganja talno prehranjevalno mrežo. Ogljik v humusu zadržuje vodo, rahlja zemljo, blaži pH in igra druge pomembne vloge v sami kemiji tal. Zato je zelo pomembno, da v našem delovanju najdemo sožitje med lastnimi potrebami in potrebami živih habitatov ter shranjujemo ogljik v zemlji, saj na ta način podpremo celostno delovanje narave in življenje samo.


»Zdrava in bogata prst bi morala

biti merilo kvalitetne kmetije«


V SVOJEM DELOVANJU UPORABLJAJMO CELOSTNO UPRAVLJANJE (HOLISTIC MANAGEMENT)

Holistic Management (v nadaljevanju celostno upravljanje) je pred več kot 40 leti razvil Allan Savory, zimbabvejski biolog, politik in kmet, medtem ko je iskal načine, kako rešiti čudovito savano in njene divje živali v južni Afriki. Celostno upravljanje se nanaša na vse človeške dejavnosti, ne le na živinorejo, čeprav je to običajno prva stvar, s katero pridemo v stik, ko začnemo raziskovati to področje. Celostno upravljanje kot pristop pomaga upravljavcem zemljišč, kmetom, okoljevarstvenikom in oblikovalcem politike razviti strategije za regeneracijo degradiranih pokrajin in življenje ljudi, ki tam živijo. Holistično upravljanje za osnovo uporablja proces odločanja, ki nam pomaga zagotoviti, da so sprejete odločitve ekološko, ekonomsko in družbeno v skladu z osebnim kontekstom, ki so ga ti ljudje zapisali in sprejeli. Tak način razmišljanja in delovanja nam omogoča, da v polnosti upoštevamo kompleksnost, s katero se vsakodnevno soočamo kot kmetje.

POSNEMAJMO NARAVNE EKOSISTEMSKE PROCESE

V naravi so vsa živa bitja med seboj povezana. Narava deluje celostno in v dobrobit vseh, zato je zelo pomembno, da to ozavestimo in poglobimo lastno razumevanje naravnih procesov. V želji po boljšemu razumevanju narave je potrebno opazovanje in čas, ki ga temu opazovanju namenimo. Vzorce delovanja narave nato prenesemo na delovanje znotraj naše kmetije in celoten sistem na tak način najbolj smiselno podpremo. Če ne sledimo naravnim zakonitostim, bijemo izgubljeno bitko. Ko ne delujemo v skladu z naravo, opravljamo več dela kot je potrebno, porabimo več časa, denarja ter kemičnih in drugih sredstev za vse tisto, kar bi lahko enostavno rešili z upoštevanjem naravnih zakonitosti. Vsa ključna načela narave so nam lahko v podporo, da pričnemo gledati na svet z drugačnimi očmi.

 

UPORABLJAJMO LOKALNE SUROVINE

Regenerativno kmetijstvo nas nagovarja, da podpiramo lokalno ekonomijo in lokalne proizvajalce ter ustvarimo trg za lokalno prodajo visokokakovostnih pridelkov, saj to, poleg vseh drugih prednosti, prinaša tudi zmanjšanje stroškov prevoza in nepotrebno porabo nafte. Prav tako je potrebno ozavestiti, da so lahko »odpadki« enega podjetja pogosto vir surovin za drugo podjetje (npr. izrabljen substrat za gojenje šampinjonov lahko na tržnem vrtu uporabimo kot kompostno zastirko). Dobro je imeti v mislih stari pregovor, ki pravi: »Ne spusti s kmetije ničesar, kar ne more samo oditi ali odleteti.«

 

USTVARIMO MINIMALNE TEHNOLOŠKE, NAFTNE IN FINANČNE VLOŽKE

Sodobno kmetijstvo temelji na uporabi vedno večjih strojev in druge mehanizacije. Take kmetije so vedno bolj finančno zadolžene in se v boju proti biološkim izzivom zanašajo na tehnologijo. Tu imajo veliko prednost majhne regenerativne kmetije. Kljub temu, da ne morejo doseči enake ekonomije, lahko dosežejo veliko večji dobiček na m2 zemljišča. Z natančnim in skrbno načrtovanim sistemom lahko delajo z nizkimi začetnimi naložbami in nizkimi stroški, hkrati pa proizvajajo visoko kakovostne izdelke.

 

PRIDOBIMO »CERTIFIKAT« OD LJUDI

Pridelava najkakovostnejše hrane je v regenerativnem kmetijstvu osnovno vodilo in za to ne potrebujemo certifikata od regulativnih organov. Ta »certifikat« kmet dobi od ljudi, ki mu zaupajo in od njega kupujejo hrano v vedenju, da bo pridelal najkvalitetnejše produkte. Zelo pomembno je, da se kupec sam prepriča, na kakšen način je njegova hrana pridelana, kakovost pa bo nedvomno odkril po okusu same hrane in ne po certifikatu, ki marsikaj omejuje in hkrati tudi marsikaj odpušča. Pomembno je, da ljudje vidijo, kje in na kakšen način je njihova hrana pridelana, saj to prinaša poglobljen odnos ne le do same hrane, ampak tudi do pridelovalca in njunega odnosa. S takim delovanjem hrana dobi še dodatno vrednost in kot kupec bolj cenimo njeno kvaliteto ter kmeta, ki je v pridelavo hrane vložil svojo strast in življenjsko energijo.

 

DELUJMO V KORIST VSEH (TRIJE STEBRI DELOVANJA)

Trije stebri ekološke, ekonomske in družbene prenove so podlaga za naše delovanje in znotraj tega sprejemamo vse odločitve. Osnovna namera je jasna in preprosta: če kmetijo upravljamo celostno, izboljšujemo tla na dokazljiv način ter hkrati ustvarjamo najboljšo hrano za lokalne stranke, ki nam zaupajo in če se na ta način preživljamo, je naš namera izpolnjena. Regeneracija pomeni celosten pristop do življenja, kmetovanja, poslovanja in delovanja v dobrobit vseh.

NAŠA POT DO ZNANJA O REGENERATIVNEM KMETIJSTVU

Sami smo se o regenerativnem kmetijstvu in njegovih načelih izobraževali pod mentorstvom Richarda Perkinsa, ustanovitelja kmetije Ridgedale, ki nam je znotraj večmesečnega izobraževanja podrobno prikazal vse razsežnosti, ki jih regenerativno kmetijstvo nudi. Spoznali smo, da je regenerativno kmetijstvo mnogo več kot le oblika kmetovanja. Je način življenja, ki močno vpliva na naše delovanje in razmišljanje ter posledično izboljša odnos do sebe, svojega telesa, odnos do hrane, sočloveka, živali in narave same.

Teorija regenerativnega kmetijstva je zelo široka in jo je nemogoče spraviti v en zapis. Kljub temu smo vam želeli na kratko predstaviti njegovo osnovo in načela, saj po njih delujemo in so za nas zelo pomembna.

Previous
Previous

KOKOŠJE JAJCE